Ontmoeting met…
Ruth Engels "Er is altijd ruimte voor creativiteit" Ruth Engels "Er is altijd ruimte voor creativiteit"

Ruth Engels "Er is altijd ruimte voor creativiteit"

"Het leukste aan mijn werk? Heerlijke wijnen proeven en elke dag weer nieuwe mensen ontmoeten"
Kunt u ons iets vertellen over uw werk? Hoe bent u in dit vak terechtgekomen?

Ik heb in Nederland gestudeerd aan een hotelschool. Tijdens mijn studie werkte in parttime in een restaurant met een Michelinster. Dat vond ik echt geweldig. Ik streefde ernaar ooit te gaan werken in een toprestaurant. Toen ik mijn diploma op zak had, heb ik gewerkt als receptioniste in een hotel. Dat was niet echt iets voor mij. Ik ging terug naar het restaurantwezen! In die tijd heb ik veel geleerd, en ik raakte gepassioneerd door wijn en de combinatie met eten. Twee jaar lang werkte ik met een hele goede sommelier samen. Zijn passie was aanstekelijk, en hij heeft mij heel veel geleerd over het beroep. Wat ik als een van de grootste moeilijkheden heb ervaren, was het vinden van een goede balans tussen werk en privé. De werktijden zijn lastig, en soms maak je dagen van 16 uur. Ik moest echt mijn best doen om hierin een goede balans te vinden.

Hoe is het om als vrouw het beroep van sommelier uit te oefenen? Hoe denkt u dat het beroep zich de komende tien jaar zal ontwikkelen?

Het was, en het is nog steeds een mannenberoep. Op dit moment zijn er nog niet zoveel vrouwelijke sommeliers. Vrouwen hebben echter een zeer verfijnd reuk- en smaakvermogen. Ze zijn uitermate geschikt voor dit werk! Steeds meer vrouwen vinden het beroep van sommelier aantrekkelijk.... Ik adviseer hen zelfverzekerd te blijven en vol te houden. Je kunt je in dit vak snel geïntimideerd voelen door ervaren mensen, maar daar moet je je snel overheen zetten. Laat zien dat je goed kunt proeven en blijf op jezelf vertrouwen. 
In de komende jaren zal de service wat losser worden, wat minder plechtig. De sommelier zal meer een adviseur, en minder een verkoper worden. Hij vertelt u het verhaal van de wij en geeft tips over gerechten en smaken. Ook zal de sommelier het team trainen, zodat alle teamleden deze service kunnen leveren.
Ruth Engels "Er is altijd ruimte voor creativiteit"
Ruth Engels "Er is altijd ruimte voor creativiteit"
Waarom heeft u gekozen voor het INK Hotel?

Ik werk nu bijna een jaar voor INK Hotel Amsterdam MGallery by Sofitel. De chef heeft me uitgenodigd om bij zijn team te komen werken.
Ik ben naar het openingsdiner gegaan, gewoon om eens te kijken. Ik werd direct verliefd op het restaurant en de prachtige ligging.  
Vooral de stijl van het merk, een mix van een shop en een hotel, spreekt me erg aan. Elk hotel behoudt zijn eigen stijl, en dat is erg belangrijk voor een hotel. Zelfs binnen de kaders van het merk blijft er ruimt voor creativiteit. Het is een merk dat vrijheid, flexibiliteit en creativiteit omarmt.

Hoe zou u zichzelf als reiziger omschrijven?

Ik neem zo min mogelijk mee. In elk geval neem ik altijd mijn creditcard, mijn paspoort en mijn tandenborstel mee. De rest kan ik ter plekke wel aanschaffen.
Het gebeurt ons allemaal wel eens dat we iets vergeten. Dan is het prettig om in het hotel die kleine dingen terug te vinden die je gemakkelijk vergeet. En natuurlijk is het ook fijn als je in het hotel om iets kan vragen dat je nodig hebt.

Ik neem altijd een klein souvenirtje mee van mijn reis, en thuis laat ik voor mijn familie altijd een berichtje achter. 
Tijdens mijn reizen probeer ik altijd in een hotel van Accor te verblijven: ik wil graag zien hoe andere merken het doen. Ik wil de sfeer proeven en de waarden van MGallery en Accor ergens anders beleven, zodat ik ze in ons hotel weer met nieuwe inspiratie kan toepassen.

Welke combinatie van gerecht/wijn is uw favoriet?

Dat is een lastige vraag. Er zijn zoveel heerlijke combinaties! Soms is eenvoud het lekkerst: ik ben verzot op een lekkere bavette met een glas Bordeaux. Een klassieker die het altijd goed doet.

Onze samenwerkende restaurants

Onze gerelateerde artikelen