Ontmoeting met…
Olivier Perret, een chef-kok in zijn element Olivier Perret, een chef-kok in zijn element

Olivier Perret, een chef-kok in zijn element

In de keuken van Olivier Perret, chef van restaurant Renoir van Sofitel in Montreal, wordt de trans-Atlantische creativiteit gecombineerd met een Europees raffinement. Het is een optelsom van de ervaringen uit het leven van de chef, die o.a. werkte in Europa en Amerika. De chef ontwikkelt zijn gerechten uit op basis van traditionele producten uit Quebec en verfraait ze steeds met een Frans accent.
"Ik wilde eigenlijk nooit echt een chef-kok worden", vertelt Olivier Perret. Sinds 5 jaar leidt hij het prachtige restaurant Renoir. De passie voor de keuken ontstaat tijdens zijn tienerjaren bij zijn oma. Olivier komt uit Bourgondië, en tijdens zijn jonge jaren brengt hij heel wat tijd door met het verkopen van champignons op de plaatselijke boerenmarkten. Hierdoor begint hij een sterke affiniteit te ontwikkelen voor plaatselijke seizoensproducten.

Als hij 21 jaar oud is, begint hij met een koksopleiding. Na deze beroepsopleiding gaat hij als leerling werken in restaurant La Tasse in Lyon. Daarna gaat hij aan de slag als kok in restaurant Bouchon. Nadat hij een paar jaar in het Franse gebied Rhône-Alpes heeft gewerkt, wil hij iets anders. Hij vertrekt naar Montreal in Quebec. Daar werkt hij in verschillende Franse restaurants en ontmoet hij zijn vrouw.

In 2002 werkt hij mee aan de opening van Sofitel Montréal en voegt hij zich bij het team van restaurant Renoir. Niet veel later zal hij de leiding van het restaurant op zich nemen. In 2007 krijgt zijn carrière een nieuwe wending: hij vertrekt naar de Verenigde Staten om daar als uitvoerend souschef te gaan werken in Sofitel Chicago Water Tower. Een jaar later gaat hij werken bij Sofitel Washington Lafayette Square. In 2011 keert hij terug op zijn post als chef van Renoir.
"Ik wilde eigenlijk nooit echt een chef-kok worden"
Olivier Perret, a chef with a lot on his plate
Wat kenmerkt Olivier Perret? Zijn verfijnde, smaakvolle gerechten, gemaakt met kleurrijke producten van het seizoen. Drie jaar geleden werd de chef-kok ernstig ziek. Hij besloot daarna al zijn energie te richten op het samenstellen van een 'gezond menu' voor zijn gasten: schelpdieren, vis, gestoomde groenten, weinig saus, niet te veel suiker en zout... "Mijn passie voor het koken nam me zo in beslag, dat ik helemaal vergat om op mijn gezondheid te letten", geeft hij toe. "Ik heb advies ingewonnen bij verschillende voedingsdeskundigen. Dankzij hen begrijp ik nu beter hoe ik moet eten. »

Dit jaar vond in het restaurant het grootste gastronomische festival van Montreal plaats, en een maand geleden ontving hij de chefs en souschefs van Maison Bocuse (beloond met drie Michelin-sterren). Maar waar hij toch het meest trots op is, dat zijn de twee Sterren die hij kreeg van de gerenommeerde Franse gids Gault et Millau en de waardering 14/20, het beste cijfer van alle hotel-restaurants in Montreal: "We hebben zelfs Daniel Boulud verslagen, de beroemde chef uit Lyon die in New York werkt. Dat was niet gemakkelijk! ", aldus Olivier. "Ik hoop dat dit cijfer eraan bijdraagt dat nog meer toeristen ons willen bezoeken "We ontvangen hier veel zakenmensen maar ook sterren en politici: nog niet zo lang geleden kwam de Canadese premier zich nog tegoed doen aan de gerechten van chef-kok Perret.

Een groot chef moet nederig kunnen zijn, goed kunnen luisteren en gul zijn, aldus Olivier Perret, die zich naar eigen zeggen als een 'vis in het water voelt' in zijn keuken. "Ik probeer te blijven genieten van mijn vak", zegt Olivier Perret. "De dag dat ik het niet meer leuk vind, stop ik ermee." 

Onze samenwerkende restaurants

Onze gerelateerde artikelen