Bestemming
Dutch snacks Dutch snacks

Nederland's bekendste snacks en gerechten

Wie dacht dat Nederland geen eetcultuur had, heeft het mis. Er zijn genoeg heerlijke Nederlandse snacks en gerechten om dagelijks onze magen te vullen. Van zoete snoepjes tot hartige, winter gerechten. Sommige snacks zijn zelfs enorm populair in het buitenland! 
De bekendste snack van Nederland is toch wel de stroopwafel. Hij wordt gegeten bij een heerlijke kop koffie of thee en is in ieder Nederlands huishouden terug te vinden! De stroopwafel komt oorspronkelijk uit Gouda, een klein dorpje in het zuiden van Nederland. De stroopwafel werd uitgevonden door een bakker die het beu was om altijd alle koeksnippers en deegresten weg te gooien. Hij raapte alle restjes bij elkaar en bakte er een wafel van! Om de wafel wat lekkerder te maken, sneed hij de wafel doormidden en smeerde hij er een siroop op. Zonder dat hij het doorhad, maakte hij één van de lekkerste wafels ter wereld!

Wanneer u de kruidnoten, ook wel (onterecht) pepernoten genoemd, in de winkel kunt terug vinden, weet u dat het leukste moment van het jaar is aangebroken: Sinterklaas! De typisch Nederlandse lekkernij is een variant van de speculaas koekjes die erg populair zijn in zowel Nederland als België. Kruidnoten zijn kleine halfronde koekjes bestaande uit suiker, tarwebloem en speculaaskruiden. Pepernoten daarentegen zijn dobbelsteen-vormige koekjes gemaakt van roggemeel, honing en anijs. Heel erg verschillend dus. De  kruidnoten worden vooral gegeten rond de Sinterklaas periode, maar zijn de maanden ervoor en erna ook nog verkrijgbaar in de winkels. Ook worden deze kruidnoten wel eens gepimped! Dan worden ze omhuld met pure, witte of melk chocolade. De laatste jaren zijn er echter veel meer soorten te verkrijgen zoals onder andere de framboos-, kokos- en stroopwafel pepernoten van De Pepernotenfabriek. Heerlijk!

Een andere zoete Nederlandse lekkernij zijn de poffertjes. Of deze mini-pannenkoeken oorspronkelijk afkomstig zijn uit Nederland of Frankrijk is niet zeker, maar ze worden wel massaal gegeten in Nederland. Het beslag van de poffertjes lijkt heel erg op het pannenkoekenbeslag, alleen wordt er hier ook gist toegevoegd, als rijsmiddel. In heel Nederland, vooral de toeristische plekken, zijn wel een poffertjeskramen te vinden. Hier worden de poffertjes à la minute gemaakt en geserveerd op een kartonnen bordje. De poffertjes worden gegarneerd met poedersuiker en een klontje boter. Naast de verse poffertjes van het kraam zijn er in de supermarkten ook veel kant-en-klare opties te verkrijgen. Zo kunt u er voorverpakte poffertjes vinden voor in de magnetron, met een zakje poedersuiker en klontje boter binnenin de verpakking natuurlijk, of poffertjesmix waar u alleen nog maar eieren, melk en olie aan moet toevoegen. 

Drop is bijna net zo bekend in het buitenland als de Nederlandse tulpen, klompen en fietsen. Het heerlijke snoepje werd vroeger gebruikt als medicijn tegen maagzweren en werd ook verwerkt in hoestsiroop. Doorheen de jaren werden er meerdere kruiden en ingrediënten aan toegevoegd die verantwoordelijk zijn voor de hedendaagse smaken. Er zijn wel tientallen soorten drop terug te vinden in de Nederlandse winkelschappen, van zout naar zoet en fruitig of van harde drop naar zachte drop. Daarom is het ook niet verrassend dat Nederland de grootste dropproducent van Europa is.
Dutch snacks
Dat Nederlanders bekend staan als zoetekauwen had u vast wel al door. Maar naast alle zoete snacks hebben de Nederlanders ook een aantal hartige snacks in de aanbieding, zoals de snacks uit de muur! Iedere Nederlander heeft wel eens een kroketje uit de muur gegeten. U werpt er een muntje in en haalt de kroket eruit, zo simpel is het. Naast de snackmuur is er ook vaak een bedienend gedeelte waar u een portie ‘patat mét’ kan kopen, alias frietjes met mayonaise. Naast patat met mayonaise eten de Nederlanders ook graag satésaus op hun friet of ‘patat oorlog’ zoals ze dit noemen: frietjes met mayonaise, satésaus en gesnipperde uitjes. De uitvoering van ‘patat oorlog’ verschilt wel eens per regio. 

Eén van de snacks uit de snackmuur is de Nederlandse bitterbal. Deze vleesballetjes werden heel erg vroeger gemaakt van vleesoverschotten, vet en broodkruimels. Ze werden de dag erna opgewarmd of koud meegegeven aan de mannen tijdens de jacht. Honderden jaren later werden ze nog eens in bloem en eigeel gerold voor ze in de frituur werden gegooid. Zo ontstonden de eerste bitterballen. Nu zoveel jaren later zijn de bitterballen helemaal ingeburgerd en altijd aanwezig tijdens het borrelen. De Nederlandse bitterbal is iets romiger als de

Nederlanders zijn gek op bijna alles wat van de Hema komt, maar als ze één product moeten kiezen is het toch wel de rookworst! De Nederlandse worst is beschikbaar in twee varianten, zo ontwierp Hema een pittig broertje van de traditionele rookworst. De traditionele rookworst is gemaakt van varkensvlees en heeft een rookachtige smaak. De worst wordt vooral gegeten bij een heerlijke warme boerenkool stamppot, een andere typisch Nederlands gerecht. Stamppot is een mengeling van aardappelpuree en, soms meerdere, groenten. Naast stamppot is er ook hutspot, dit is een combinatie van aardappelpuree, wortelen en ui, en wordt vaak gegeten met klapstuk oftewel runderborst. 

Naast de stamppot zijn Nederlanders ook gek op erwtensoep. Deze wordt meestal gemaakt van spliterwten, rookspek, hamschijf, prei, aardappelen, wortels en laurier. In de Nederlandse versie hoort er altijd varkensvlees en rookworst, natuurlijk, te zitten. De rookworst wordt er pas op het einde aan toegevoegd zodat hij niet sompig wordt. In tegenstelling tot de Belgische variant worden er geen croutons aan de soep toegevoegd. De soep heeft een dikke substantie en wordt als avondmaaltijd gegeten in de winter. 

Onze samenwerkende restaurants

Onze gerelateerde artikelen