Bestemming
De Vlaamse klassiekers De Vlaamse klassiekers

De Vlaamse klassiekers

Op culinair vlak staat België natuurlijk bekend om zijn heerlijke wafels, maar wist u dat België nog veel meer heerlijke gerechten heeft? Van stoofpotjes en heerlijke Noordzee producten tot balletjes in tomatensaus. Ontdek de echte Vlaamse klassiekers:
De Belgen eten gemiddeld 7kg witloof per jaar
Eén van de geliefdste Vlaamse klassiekers is de witlof, ookwel witloof genoemd in België. Jaarlijks eten de Belgen gemiddeld 7kg witloof per persoon, daardoor is België hét witloofland van de wereld. Maar hoe wordt deze witloof nu het liefst gegeten? Alle Belgen zijn het erover eens: witloof met ham uit de oven. De loof wordt eerst aangebakken in de pan, nadien wordt deze omwikkeld met een aantal plakjes ham. De witloof rolletjes worden vervolgens in een ovenschotel gelegd en overgoten met een witte kaassaus. Om een heerlijk korstje te krijgen wordt het geheel nog eens bestrooid met geraspte kaas. Na een kwartier in de oven is het feestmaal klaar! De witloofrolletjes worden zowel met puree als met brood gegeten, dit verschilt per regio. 

Balletjes in tomatensaus, wellicht het lekkerste gerecht uit de Vlaamse keuken, komt wekelijks op tafel in de Vlaamse huishoudens. Wat dit gerecht zo speciaal maakt, is dat de kleine balletjes zelf gerold worden door (groot)moeder. Na het rollen worden de balletjes gekookt of gebakken in de pan. De tomatensaus wordt per regio anders gemaakt. Sommigen maken de saus net wat romiger, anderen net wat hartiger. Naast tomatensaus worden de gehakballetjes soms ook gegeten met een warme kersen saus, ‘krieken’ genaamd. De balletjes in tomatensaus worden bestrooid met geraspte kaas en geserveerd met zowel pistolets als zelfgemaakte frietjes. Het gerecht is zo populair dat er zelfs nog een variant is: de vogelnestjes. Dit zijn iets grotere gehaktballen met een gekookt ei vanbinnen. Deze wordt net zoals de kleine gehaktballetjes gegeten in een tomatensaus. 

Het volgende Belgische gerecht is misschien wel bekendste gerecht: Noordzee mosselen. Bijna ieder restaurant aan de Belgische kust verkoopt de lokale lekkernij. De mosselen worden ’s morgens gevist uit de Noordzee en liggen ’s middags al klaar om geserveerd te worden. De mosselen zijn verkrijgbaar met verschillende mosselsoepen. De bekendste zijn: natuur, witte wijn en Provençaal. De mosselen natuur worden bereid met mosselgroenten (selder, wortel, prei, ui en een laurierblad), kruiden en een scheutje water. Bij de variant met witte wijn, wordt het water vervangen door witte wijn. Een specialere versie van de klassieke mosselen zijn de mosselen Provençaal. Hierbij worden de mosselen gereserveerd in een pikante tomatensaus met olijven, kappertjes, ui, witte wijn en kruiden. De meeste brasseries hebben ook nog een huisbereide versies van het gerecht.
De Vlaamse klassiekers
Wanneer we in het receptenboek van de Vlaamse grootmoeders kijken, vinden we de volgende twee gerechten gegarandeerd terug: stoofvlees en vol-au-vent. Het stoofvlees is een echte Vlaamse klassieker en wordt geliefd door jong en oud. Het gerecht is dan ook in iedere brasserie en zelfs in de betere restaurants terug te vinden. Vol-au-vent daarentegen is enkel te verkrijgen in brasseries.  Dit gerecht bestaat uit een pasteitje, ook wel vidée koekje genoemd, dat gevuld wordt met een ragout van kip. In de Vlaamse variant wordt de ragout gemaakt van kip, kleine gehaktballetjes en paddenstoelen in een romige saus. Zowel het stoofvlees als de vol-au-vent worden geserveerd met frietjes of kroketten en mayonaise.
 
Het volgende gerecht komt uit de Scheldestreek. Paling in ’t groen een gewaardeerd gerecht door de mensen van de regio tussen Antwerpen en Dendermonde. Het gerecht wordt vaak thuis bereid, maar is ook wel eens terug te vinden op restaurant. De paling wordt ontdaan van de huid, ingewanden etc. en wordt aan gestoofd in boter met een uitje en verse fijngehakte kruiden. Deze laatsten zorgen voor de felle groene kleur. Om het geheel te laten indikken voegt men er later zetmeel aan toe. Dit zorgt ervoor dat de saus wat dikker wordt en op het bord blijft liggen. 

De Noordzee brengt natuurlijk prachtige ingrediënten met zich mee zoals de grijze Noordzee garnalen. Deze worden in verschillende gerechten verwerkt, zoals de garnaalkroketten en tomates-crevettes. Tomate-crevettes is het Franse woord voor tomaat-garnaal. Hierbij wordt een tomaat uitgehold en gevuld met een mengsel van grijze garnalen en mayonaise. Het dekseltjes van de tomaat wordt nadien weer bovenop gelegd. Dit gerecht wordt vaak gegeten met frietjes, maar ook met een frisse salade.

Onze samenwerkende restaurants

Onze gerelateerde artikelen