Bestemming
Internationale eetcultuur van Nederland Internationale eetcultuur van Nederland

De Internationale eetcultuur van Nederland

Door de landbouw en veetelt in het verleden had de Nederlander een stevige maaltijd nodig om zijn dagelijkse activiteiten te compenseren. Denk maar aan veel vlees, groenten en aardappelen. Toen Nederland in aanraking kwam met een andere eetcultuur (kolonies) werd deze meegenomen naar Nederland.
De Indische keuken is één van de bekendste keukens in Nederland. Het is een mix van de Indonesische en de Nederlandse keuken. Toen de Nederlanders Indonesië als kolonie hadden, woonden er veel Nederlanders in Indonesië. Zij ontdekten de Indonesische keuken en maakte er hun eigen versie van: het Indisch. Zo gebruikten de keukenhulpen lokale ingrediënten voor Nederlandse gerechten en gebruikten de Nederlanders, later in Nederland, Nederlandse ingrediënten voor Indonesische gerechten. De perfecte combinatie als het ware. De bekendste Indische gerechten zijn: sambal goreng, kipsaté, rijsttafel en nasi goreng.

Een andere bekende keuken is de Surinaamse keuken. De keuken in Suriname is een samenstelling van verschillende internationale keukens. De Surinamers kwamen vanuit verschillende werelddelen naar Suriname en zo namen ze hun eigen recepten en gewoonten mee. U kunt de volgende keukens terug vinden in de Surinaamse gerechten: Javaanse, Indiaanse, Poolse, Nederlandse, Afrikaanse… Een aantal bekende gerechten: saoto soep, jambalaya, ajam opor en kouseband. 

Van Suriname naar Japan! De sushi is zo ingeburgerd in Nederland dat er in iedere stad en zelfs in de kleine dorpjes sushi restaurants zijn. Sushi is een Japans gerecht gemaakt van rijst, zeewier bladeren, groenten en/of rauwe vis en heeft vele variaties. Zo heeft u de Maki-sushi, deze is de bekendste, hij is rond en de vis en/of groenten wordt omringd met rijst. Een andere variatie is de Nigiri-sushi, dit is een blokje rijst met bovenop een plakje rauwe vis. De Nigiri heeft een riempje van zeewier om om de vis op zijn plaats te houden. Sushi wordt gegeten met zoute sojasaus, gepekelde gember en wasabi pasta. Het is een populaire maaltijd om zowel op restaurant als thuis op de bank te eten. Zoals u al merkt is de Aziatische keuken enorm populair in Nederland. Zo hebben ze in iedere stad wel een Toko, beter bekend al de Aziatische voedingswinkel. Hier kopen de Nederlanders de buitenlandse ingrediënten om hun favoriete gerechten te bereiden.
De Internationale eetcultuur van Nederland
Net zoals in België is de Italiaanse keuken ook heel erg geliefd bij de Nederlanders. De meeste Italiaanse restaurants worden uitgebaat door echte Italianen die de recepten van ‘la mamma’ meenamen. Zo wordt de spaghetti carbonara in deze restaurants gemaakt met rauwe eidooiers in plaats van room, zoals de meeste huishoudens het maken. Italiaanse gerechten staan bekend om hun simpliciteit. Ieder gerecht heeft maar een aantal ingrediënten waardoor de smaken heel puur zijn. De populairste gerechten bij de Italiaan zijn: bruschetta, vitello tonnato, lasagne, pasta met Parmezaanse kaas en pizza natuurlijk. Leuk weetje: wist u dat de echte Italianen helemaal geen lepel gebruiken tijdens het eten van de pasta? Ze gebruiken hun vork en hun bord als weerstand op de pasta te draaien. Ook gruwelen ze van mensen die hun pasta snijden.. laat uw vork en mes maar achterwege vanaf nu!

En dan nu een gerecht wat ondanks de internationale invloeden toch heel Nederlands is: de Kapsalon. Dit gerecht is een variatie op de Turkse döner en ontstond in de Nederlandse stad Rotterdam. De uitbater van een kapsalon bestelde bij de kebabzaak om de hoek zijn favoriete ingrediënten: shoarma, friet, gesmolten kaas en een salade erbovenop. Hij bestelde dit gerecht zo vaak dat het gerecht naar zijn werkplek vernoemd werd. Het gerecht werd enorm populair onder de jongeren en is nu in iedere kebabzaak in zowel Nederland als België te verkrijgen. Kapsalon wordt geserveerd in een aluminium bakje, afgewerkt met knoflooksaus en sambal. De shoarma kan vervangen worden door gyros, kip, falafel of kebab.

Onze samenwerkende restaurants

Onze gerelateerde artikelen