Bestemming
Belgiesche wafel Belgiesche wafel

België: 6x wafels om uw vingers bij af te likken

België is het land van de wafels, maar wat is nu precies dé Belgische wafel? Vaak wordt de Brusselse wafel aangezien als de echte Belgische wafel. Maar wist u dat iedere regio in België zijn eigen versie van de Belgische wafel heeft? Wij zetten de populairste wafels uit België voor u op een rij:
Er bestaat niet zoiets als één Belgische wafel!
De Brusselse wafel
De bekendste Belgische wafel is de Brusselse wafel. Deze grote, dikke, rechthoekige wafel werd bekend tijdens de wereldtentoonstelling van New York in 1964. Wat deze wafel zo speciaal maakt zijn de grote gaten en de luchtigheid van de wafel. Hij wordt gemaakt van bloem, melk, water, gist, boter, zout en geklopt eiwit. Zoals u kunt zien zit er dus ook geen zoetigheid in het beslag. Deze wordt er namelijk op gegeten! De wafel wordt vaak warm geserveerd met poedersuiker en slagroom of met verse aardbeien en een bolletje vanille-ijs. Heerlijk bij een kop koffie in de namiddag!

De Luikse wafel
Een andere bekende wafel is de Luikse wafel. Deze wafel vindt zijn oorsprong in het oosten van België, in de stad Luik. Deze wafel is het tegenovergestelde van de Brusselse wafel: dik, zoet en ovaal. Tijdens het maken van het beslag worden er dikke korrels kristalsuiker toegevoegd. Doordat het beslag al zo zoet is, hoeven deze wafels niet nog eens te worden bestrooid met poedersuiker. De wafels zijn zowel warm als koud te eten. Zo kunt u de Luikse suikerwafels voorverpakt terug vinden in alle Belgische supermarkten. De wafel wordt gegeten als tussendoortje in de middag, bij de koffie of tijdens het shoppen. De meeste Belgische steden hebben overal wafelkramen waar u dit lekkere tussendoortje kunt kopen tijdens het shoppen. 

Het gevulde wafeltje
Het gevulde wafeltje werd in de 19e eeuw bedacht door de Vlaamse patissier Vermeert. Vermeert werkte in de Franse bakkerij Maison Méert in Lille, net over de grens in Frankrijk, en wilde graag zijn Vlaamse oorsprong eren in de bakkerij. Dit deed hij door het regionale platte wafelrecept aan te passen. Hij vulde het platte wafeltje met suiker, boter en vanille uit Madagaskar. De wafel werd meteen een grote hit en is nu nog altijd heel erg geliefd in België en omstreken, net zoals zijn versie zonder vanille.
Het Lackmans wafeltje
De Belgische Lackmans wafeltjes zijn een echt begrip in Antwerpen. Deze wafeltjes werden voor het eerst gemaakt door Désiré Smidts (alias Désiré de Lille) toen hij nog in de leer zat bij banketbakkerij Lacquemant. Wat deed hij anders? Hij legde een bolletje wafeldeeg tussen de hete wafelijzers en vulde daarna de dunne, platte wafeltjes met een heerlijke siroop. De wafels werden vernoemd naar de bakkerij waar hij werkte: Lacquement wafeltjes. De wafeltjes waren meteen een groot succes en zijn nu honderd jaar later nog altijd een groot succes in Antwerpen, waar de kleinzoon van Désiré de traditie verder zet. In België worden de wafeltjes verkocht in zowel tearooms als op de Vlaamse kermissen zoals de Sinksenfoor.

De oma wafels 
En dan hebben we de zachte wafels of de “oma wafels” zoals ze in België vaak genoemd worden. Geen enkele wafel is zo lekker als de wafel die oma maakte. De wafels hebben veel weg van het uiterlijk van de Brusselse wafels, alleen zijn ze veel minder luchtig en zijn de gaten een stuk kleiner. Het geheime recept: de extra liefde van oma! Deze wafels worden koud gegeten als tussendoortje of bij de koffie. Ook worden deze wafels vaak verkocht om geld op te halen voor een goed doel. Wie kan zo een lekkere zachte wafel nu weerstaan?

De boterwafels
Naast alle zachte wafels, zijn er in België ook een aantal harde wafeltjes verkrijgbaar. De bekendste harde wafels zijn de boterwafels van Jules Destrooper. Jules Destrooper had een kleine bakkerij in het Vlaamse Lo, waar hij ook verschillende exotische producten zoals koffie en thee verkocht. Hij werd pas echt bekend toen hij experimenteerde met exotische kruiden en zo zijn eerste amandelbrood bakte. Deze gaf hij aan zijn klanten als relatiegeschenk. Tot grote genoegen van de Britten, want zij waren er gek op! Dit bracht hem op het idee om zijn eigen koekjes te creëren. De boterwafels werden zijn tweede creatie en wederom een groot succes. Oorspronkelijk waren de boterwafels alleen rond de jaarwisseling te koop, omdat deze geluk zouden brengen in het nieuwe jaar. En geluk bracht het zeker, vooral voor Biscuiterie Jules Destrooper: dit is vandaag de dag de bekendste koekjesfabrikant van België.

Onze samenwerkende restaurants

Onze gerelateerde artikelen