Trends
origine tendance du brunch origine tendance du brunch
origine tendance du brunch origine tendance du brunch

Alles over brunchen

Bent u een echte stadsbewoner die geen nee kan zeggen tegen een zondagse brunch? 
Lees dan verder en kom van alles te weten over deze aangename en rijke maaltijd die nu helemaal in is. 
Wat is een brunch?

"Brunch" is een combinatie van de woorden 'breakfast' en 'lunch' en is in de hele wereld bekend. In grote steden in Europa is het de gewoonte om op zondag te brunchen. 
De brunch wordt vanaf laat in de ochtend tot halverwege de middag geserveerd. Het is een unieke en sociale maaltijd, die samen met familie of vrienden wordt genoten en waarbij typische ontbijt- en lunchgerechten met elkaar worden gecombineerd. Er is altijd wel voor elk wat wils!


Wanneer is het begonnen?

Anders dan algemeen wordt aangenomen, is de brunch niet iets van recente datum. Het begon allemaal ergens in de 19e eeuw in Amerika. Eggs Benedict – ofwel gepocheerde eieren met hollandaise saus – geserveerd op muffins met ham, zouden rond die tijd New York zijn uitgevonden. 
Een gewoonte die pas in 1895 in Groot-Brittannië werd overgenomen. En de Engelsen weten hun brunch te waarderen, die soms wel tot laat in de middag kan voortduren. De brunch deed in de jaren 80 zijn intrede in Frankrijk en werd al snel populair bij stadsbewoners die graag wilden uitslapen voordat ze zich tegoed deden aan een originele maaltijd als heerlijke variant van het gebruikelijke ontbijt.


De brunch wereldwijd

Brunch is niet alleen een hit in het westen, maar ook elders in de wereld. Mensen in Dubai genieten van hun brunch op vrijdag: het is het hoogtepunt van het weekend en kan tot ver in de middag duren. Het Chinese equivalent van de brunch is 'dim sum', een Kantonese maaltijd die genuttigd wordt in speciale restaurants of theesalons die 'Cha Lau' worden genoemd. 
Deze gewoonte zou helemaal teruggaan tot de tijd van de Zijderoute toen reizigers om de zoveel uur halt hielden om te eten, uit te rusten en thee te drinken. Tegenwoordig wordt dim sum nog altijd in veel Chinese restaurants geserveerd.


Brunch: een beetje van dit, een beetje van dat en altijd 100% smakelijk

De voornaamste onderdelen van een traditionele brunch zijn warme dranken, pasteitjes en gebakjes, toast en broodjes, bacon en een aardappelgerecht. 
Soms worden daar andere gerechten aan toegevoegd, zoals schelvis in Noorse brunches of vleeswaren in de Duitse variant. Het belangrijkste is om een mix van zoet en hartig te creëren die geweldig smaakt, de gast een voldaan gevoel geeft en voldoende is voor twee maaltijden.


Waarom zou u het niet ook eens proberen? 
Veel restaurants in de grotere Europese steden hebben brunches op hun kaart staan, met name in het weekend. Of laat uw creativiteit spreken en geniet van uw eigen brunch, gewoon bij u thuis.

Onze samenwerkende restaurants

Onze gerelateerde artikelen